Boekreview: Doe en denk als de Kleine Prins

De meesten zullen bekend zijn met het verhaal van de Kleine Prins, het kinderboek geschreven door Antoine de Saint-Exupéry. Dit boek is voor het eerst verschenen in 1943, maar spreekt nog steeds tot de verbeelding. Voor een kinderboek vertoont het verrassend diepe motieven en denkwijzen, dingen die niet altijd opvallen bij een eerste keer lezen.

 

Stèphane Garnier vond dit boek zo interessant dat hij er augustus 2021 een boek over heeft uitgebracht. Dit boek is gericht op het blootleggen van de denkwijze van de Kleine Prins en toont ons, de saaie volwassenen, hoe wij onze innerlijke Prins weer kunnen oproepen. Verloren gaat deze immers nooit!

 

Deze review gaat dus niet over het klassieke sprookje, het gaat over het beschrijvende boek erachter. Dit boek is bijna een docentenhandleiding te noemen. Door dit boek te lezen wordt al snel één ding duidelijk: de schrijver van het originele sprookje is een magiër als het om verborgen boodschappen gaat. Symbolen, vergelijkingen en verhulde motieven die je alleen vindt als je ernaar op zoek bent, anders lees je simpelweg een kinderboek.

 

In deze verborgen boodschappen schuilen heuse levenslessen. Variërend van een beter begrip voor de denkwijze van een kind tot een keiharde realisatie over het eigen volwassen leven van de lezer. De naïviteit van de Prins wordt uitgelegd, maar ook het dogmatische denken van de ‘volwassen wereld’. Je vraagt jezelf dan ook meermaals af wie er nu eigenlijk gek is.

 

De daadwerkelijke leeftijd van het Prinsje wordt niet genoemd, maar duidelijk is wel dat hij raken klappen uitdeelt.

“Als je je als iemand anders voordoet, wordt je nooit iemand.”

“De dingen waaraan ik het meeste hecht, zijn dingen die geen enkele reden van bestaan hebben.”

“Niemand is vrij, maar niemand zou het ook echt willen worden.”

De schrijver van dit boek licht deze uit en verdiept ze. Woorden kunnen soms een gecompliceerd geheel vormen waardoor de waarde van elk component verloren gaat. Zo ook in de vorige zin. Een andere manier om dit te zeggen is: hij vereenvoudigt de uitspraken en verheldert dit met praktische voorbeelden. Een praktijkles om jouw innerlijke Prins weer te ontgrendelen, want dat is lang zo slecht nog niet.

 

De Kleine Prins neemt (onder andere) materialisme, het collectief denken en het gedrag van mensen in een groep op de hak. Door de extra uitleg die dit boek biedt loop je zo nu en dan wel eens tegen de lamp, of je het nu wilt of niet.

 

De boodschap die de schrijver probeert mee te geven is om af en toe nog even terug te grijpen naar die Prins die diep van binnen schuilt. Wat zegt het stemmetje in je hoofd tegen je, wat zeg je eigenlijk tegen jezelf? Wat zijn de dingen die je doet voor een ander, of omdat het zo heurt en wat zijn de dingen die je doet voor jou?

 

Durf eens toe te geven aan instincten, impulsen en gedachten zonder alles eerst door te rekenen en kapot te analyseren. Begrijp de boodschap niet verkeerd, ook dat is bij belangrijke beslissingen nodig, maar niet bij iedere beslissing in het dagelijks leven. Laat je inspireren om positiever en lichter door het leven te gaan. Met kinderlijk enthousiasme, want laten we eerlijk zijn, dat is wel het makkelijkst.

 

Eén voorbeeld dat mij aangreep:

Zet vijf voor elkaar onbekende kinderen in een ruimte en na vijf minuten wordt er een herbeleving van Joris en de draak uitgevoerd inclusief laserpistolen en monster trucks. Zet vijf voor elkaar onbekende volwassenen in een ruimte en er wordt nauwelijks gepraat. Angst voor oordelen, angst voor de eventuele gevolgen van een slechte kennismaking. Overthinking in de puurste vorm.

Doe en denk als de Kleine Prins

De ‘Be Amazed Blogs’ zijn helemaal gericht op creativiteit in de praktijk brengen.
Diverse onderwerpen en thema’s komen aan bod. Mijn ervaringen tijdens de workshops, creativiteit online prikkelen of een bookreview, alles komt voorbij!